torsdag den 28. oktober 2010

Det' sgu grineren nok!

Yo danish, icelandic and faroese peepz - everybody!

Nu har vi vaeret i Durban siden i mandags og har oplevet en masse total fede ting. Det var en lille smule overvaeldende at komme tilbage til et tight skema efter fem fridage i Cape Town. Men men men vi er saa smaat kommet i form igen og har allerede haft en masse moeder.
Allerede fra mandag morgen havde vi et moede med Patrick Bond, som er tidligere raadgiver for Nelson Mandela og professor paa et universitet i Durban. Han er en klog mand, som har en stor viden indenfor sociale bevaegelser og generelt samfundet i Sydafrika.
Deruover har vi vaeret paa 'reality tour' rundt i byen og hoere om xenofobiske overfald, 'toxic tour' for at se paa forurenende fabrikker og deraf belastede naeromraader. Tirsdag aften snakkede vi med advokaten Heinrich Bhomke, som havde en kritisk og spaendende analyse af Abahlali organisationen - som vi moedtes med naeste dag. Det er en social bevaegelse, som arbejder for bedre forhold for townships i Durban. Det var et svedigt moede - bogstaveligt talt! Det var verdens mindste lokale paa 10 kvm, hvor vi sad 25 mennesker paa havestole med dug og sloejfe i et. Paa trods af varmen var det super interessant at hoere deres side af sagen.

SURFIIIIIIING! Lykken var gjort - Bond havde en god surferven, der gerne ville tage os med ud paa de sydafrikanske boelger. Humoeret var hoejt, da vi foerst saa den solbraendte fyr med de guldgraa lokker - han maa have vaeret omkring de 55 aar. Men hel early hvilket temperament! Han var nok den mest stressende surferdude in the history of surferdudes. Maaske er vi bare blevet vant til bloed paedagogik, men der var ikke megen instruktion at faa fra ham. Det tog dog ikke modet fra os - vi havde det mega sjovt - og der var endda nogen der blev ret skarpe til det.

I dag var vi ude at besoege en primary school, som ligger i en township uden for byen. Det var Sigrid, der havde faaet kontakt til skolen og arrangeret et moede med Mpume, som er underviser. Hun er total indbegrebet af en african mama med stor booty, hoejt humoer og masser af attitude (tjek videoen fra skolen!). Vi fik en velkomst uden lige, da alle skolens boern og laerere broed ud i sang og dans for os. Isaer de unge piger kunne virkelig shake ass! Vi maatte noejes med at synge "Thula thula thula" - dog til boernenes store overraskelse, og bagefter gav Mpume os en rundvisning og fortalte om skolen. Derefter skulle vi selv danse traditionelle danse, instrueret af 11/12 aarige boern. Det var noget af en oplevelse!

Videoblog - modtagelse paa primary school i township from Christoffer Hansen on Vimeo.



Nu sidder vi paa hostellet og chiller efter dejlig aftensmad bestaaende af yoghurt, musli, toast, tun(salat), avokado og vand. MUMS! Det er vist ingen hemmelighed at pengene er ved at slippe op. Imorgen tager vi til Jo'burg - yo yo peepz, hvor vi skal indlogeres hos familier i townshippen Soweto. Det glaeder vi os til.

Haaber I har det godt derhjemme - see ya don't wanna be ya!
Knus Roeskva og Emilia!

1 kommentar:

  1. Hej VB.
    1000 tak for en skøn oplevelse, - vi følte at vi var med jer på skolen, hvor I fik en rørende velkomst.
    Vi ønsker jer nogle gode dage her til sidst og glæder os til at gense jer!
    Mange hilsner til jer alle.

    SvarSlet